IRLAB carries out a rights issue of SEK 136m

Below follows an interview in Swedish.

IRLAB växlar upp – Parkinsonfokus i bred pipeline med global potential

Med fem projekt riktade mot olika centrala symtom vid Parkinsons sjukdom positionerar sig det svenska biofarmabolaget IRLAB som en innovativ och differentierad spelare inom neurodegenerativa sjukdomar. Genom en nyemission om cirka 136 miljoner kronor, varav 85 procent är garanterad, avser bolaget nu accelerera sina läkemedelsprojekt. Kapitalet möjliggör fortsatt utveckling av två nyckelkandidater, med sikte på viktiga kliniska milstolpar. “Vi har läkemedelskandidater som är first-in-class och som adresserar både motoriska och icke-motoriska, neuropsykiatriska, symtom där dagens behandlingsalternativ inte räcker till, potentialen är mycket stor”, säger vd Kristina Torfgård.

Intervju av Redeye med IRLAB:s vd Kristina Torfgård

En växande global sjukdomsutmaning

Parkinsons sjukdom är idag en av de snabbast växande neurodegenerativa sjukdomarna globalt. Över 11 miljoner människor är drabbade, och antalet väntas fördubblas inom 15–20 år i takt med att befolkningen åldras. Nuvarande standardbehandling – levodopa – utvecklades på 1960-talet och är fortfarande hörnstenen i terapin, trots uttalade biverkningar som dyskinesier (ofrivilliga, okontrollerade rörelser) och motoriska fluktuationer.

”Det finns ett stort medicinskt behov, inte bara för de symtom som idag saknar behandling, eller uppnå bättre effekt utan också för att minimera de komplikationer som dagens behandling orsakar”, säger Kristina Torfgård. ”Vi utvecklar läkemedel som angriper just dessa svårbehandlade aspekter – med syftet att förbättra livskvalitet och att fördröja funktionsförlust.”

Den globala marknaden för Parkinsons sjukdom uppgick till cirka 5 miljarder USD år 2023 och förväntas växa till över 10 miljarder USD till år 2030, enligt externa marknadsanalyser. IRLAB:s kandidater riktar sig mot segment med betydande medicinska behov som i dagsläget saknar tillräcklig behandling – så som dyskinesier, fall och fallolyckor samt apati – vilket innebär att de potentiellt kan ta betydande marknadsandelar inom nischade, snabbväxande delmarknader. Till exempel beräknas den globala marknaden för behandling av levodopa-inducerade dyskinesier (LID) nå över 1 miljard USD i slutet av decenniet.

En plattform byggd på Nobelprisbelönad forskning

IRLAB:s forskningsplattform har sitt ursprung i Nobelpristagaren Prof. Arvid Carlssons forskargrupp och upptäckten av ett samband mellan störningar i hjärnans signalsubstanser och hjärnans sjukdomar. Plattformen bygger på fenotypbaserad screening, till skillnad från den dominerande target-baserade metoden i branschen. Resultatet är en pipeline med fem läkemedelskandidater – var och en riktad mot olika delar av Parkinsonspektrumet och med så kallad blockbuster potential, det vill säga en potentiell marknad om över 1 miljard dollar.

Mesdopetam är den mest avancerade läkemedelskandidaten i IRLAB:s portfölj och redo för fas 3-studier. Den är utvecklad för att minska ofrivilliga överrörelser (dyskinesier) som ofta uppstår efter långvarig behandling med levodopa. Dessa rörelser påverkar livskvaliteten kraftigt för många patienter. Mesdopetam har i tidigare studier visat lovande resultat med både god effekt och få biverkningar. Den kan också ha positiva effekter mot psykossymtom vid Parkinson. Nu söker IRLAB en partner för att ta projektet vidare till nästa kliniska fas.

Pirepemat är en annan nyckelkandidat som utvecklas specifikt för Parkinsonpatienter, med målet att minska fall – ett vanligt och allvarligt problem vid sjukdomen. Parkinson påverkar balansen och motoriken, vilket gör att många patienter drabbas av fall med både fysiska och psykiska konsekvenser. Nicholas Waters, EVP, Head of R&D betonar att man från fas 2b studien fått mycket god bild av vilken effekt pirepemat kan ha och inom vilket dosområde – terapeutiskt fönster – den största effekten kan uppnås.

”Det är just det som fas 2-studier är till för, att testa sig fram för att hitta optimala dos-respons nivåer. För ett visst plasmakoncentrationsområde kunde vi se att pirepemat hade mycket goda effekter, och liknande effekt har aldrig tidigare visats på denna patientpopulation. Därför är det väldigt viktigt att vi fortsätter arbetet med detta.”

IRL757, som utvecklas tillsammans med MSRD/Otsuka, syftar till att behandla apati – ett mycket vanligt men idag obehandlat funktionsnedsättande symtom vid Parkinson och Alzheimer. Projektet är fullt finansierat till proof of concept (PoC), och nästa steg är en fas 1b-studie i patienter vilken är planerad att starta senare under 2025.

IRL942, som riktar sig mot kognitiv svikt vid neurologiska sjukdomar, är pausad av resursmässiga skäl men ses fortfarande som en värdefull tillgång och där arbete med att utveckla metoden för syntes i större skala snart är avslutat, ett viktigt steg i processen att ta en läkemedelskandidat mot klinik.

IRL1117 är ett möjligt alternativ till levodopa utan de klassiska biverkningarna, är i preklinisk utveckling och planeras gå in i klinik under 2026.

Affärsmodell med partnerskap i fokus

IRLAB:s affärsmodell bygger på att ta kandidater till PoC och därefter inleda partnerskap för sen fas och kommersialisering. IRL757 är redan i partnerskap, och för mesdopetam pågår aktiv partnerdialog.

”Vi är inte låsta vid att ta alla projekt hela vägen själva. Vår modell bygger på att skapa värde upp till PoC och därefter hitta strategiskt lämpade partners”, säger Kristina Torfgård.

Nicholas Waters betonar vidare att bolagets historik av att bygga starka patentportföljer och attrahera partners är ett styrketecken för det fortsatta arbetet.

”Vi har i många avseenden en unik patentportfölj. Tack vare en väl genomtänkt patentstrategi kan vi skydda våra läkemedel till långt efter 2040, vilket ger oss potential för 10–15 år av exklusivitet när läkemedlen väl lanseras, för många andra bolag är detta fönster 6–7 år eller ännu kortare. Det ger oss en väldigt attraktiv profil när vi letar partners, något vi historiskt varit duktiga på.”

”Det faktum att vi tidigare attraherat spelare som Ipsen och nu på senare tid MSRD/ Otsuka, visar på denna styrka. Att vi dessutom har attraherat finansiering från Michael J. Fox Foundation understryker att vår forskning ligger i absolut framkant.”

Finansiering – strategisk brygga mot milstolpar

Bland de viktigaste värdedrivarna framåt nämns start av klinisk studie med pirepemat, klinikstart för IRL1117, samt en potentiell partnerlösning för mesdopetam. IRL757 har samtidigt en tydlig väg mot PoC tack vare samarbetet med MSRD/ Otsuka.

För att kunna genomföra dessa steg har IRLAB annonserat en företrädesemission om cirka 136 miljoner kronor, till 85 procent garanterad. Kapitalet ska främst gå till utvecklingen av pirepemat och IRL1117, med målet att nå milstolpar som både kan attrahera partners och skapa ökat aktieägarvärde. Utöver detta har bolaget säkrat en förlängning av sin lånefinansiering om 30 miljoner kronor, vilket stärker den finansiella uthålligheten till slutet av 2026. 25 MSEK av de totalt 50 MSEK kommer att återbetalas via kvittning eller kontant.

”Vi ser emissionen som en strategisk brygga till tydliga kliniska milstolpar med både värderings- och partnerpotential. Det starka stödet för nyemissionen från våra större aktieägare, nya investerare, ledande befattningshavare och styrelseledamöter speglar tilltron till potentialen i vår breda projektportfölj inom Parkinsonområdet”, säger Kristina Torfgård och fortsätter:

”Med en stärkt finansiell ställning förbättrar vi vår position i pågående diskussioner med potentiella partners och får samtidigt möjlighet att förbereda nästa utvecklingssteg i två av våra unika läkemedelsprojekt i syfte att ytterligare öka deras kommersiella attraktivitet. Detta rimmar väl med vår högsta prioritet, vilket är att säkra intäktsgenererande samarbetsavtal baserade på våra medicinska innovationer.”